Készenlét Zrt.

Fertődi Zöld Mező MgSz. - almos trágyatároló

Fertődi Zöld Mező MgSz. - almos trágyatároló

Megrendelőnk, a Fertődi Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezet, Fertőd külterületén üzemeltetett szarvasmarhatelepén a hosszú távú és környezetbarát üzemeltetés biztosítására a trágyakezelés korszerüsítését határozta el.

A beruházás keretében almos trágya tároló és hozzá kapcsolódó csurgalék tároló, valamint a hígtrágya tároló tervezése és kivitelezése történt meg, két lépcsőben.

A 2014. évben megvalósult a hígtrágya tároló, ez évben pedig az almostrágya tároló.

A létesítmények elhelyezése illetve kialakítása a Megrendelővel és Építési Hatósággal történt egyeztetés alapján készült.

Az állattartó telep korszerűsítéséhez Beruházó/Üzemeltető az alábbi tervezési programot határozta meg:

  • almos trágya tároló készítése a telepen képződő 6 hónapi mennyiségű trágya tárolására a hozzá kapcsolódó napi csurgalék tárolóval
  • hígtrágya tároló létesítése a fejőházban keletkező hígtrágya 6 hónapi tárolására
  • hígtrágya szállító csőrendszer kialakítása

A telep istállóiban jelenleg almos trágyakezelési technológia üzemel. A keletkező almos trágyát az istállók mögött található beton trágya tárolókban majd trágyaszarvas földműben tárolják átmenetileg. Ezután a Megrendelő tulajdonában, és művelésében lévő földterületekre szórják ki vontatott trágyaszóró kocsi segítségével.

Megrendelő az istállókban keletkező almos trágyát és a fejőházban keletkező hígtrágyát kívánja a mai előírásoknak megfelelő módon kezelni.

 

Almos trágya tároló

Az istállókból a mélyalom kiszedésekor a trágyát a készülő trágyatároló létesítménybe szállítják. Az etető utakon keletkező trágyát az istállók mögött található beton trágya tárolókba tolják és naponta szállítják az új vasbeton almos trágya tárolóba. A rakodás homlokrakodós rakodógéppel történik. Az új trágyatárolóhoz kapcsolódóan elkészültek a ráhajtást biztosító felületek is.

A tároló kapacitása 542 m2-en 2.6m magas falakkal 1400m3.

Az almos trágya tároló mellett közvetlenül egy 70 m3-es csurgalék akna készül az almos trágyából kifolyó trágyalé és/vagy a ráeső csapadék átmeneti tárolására. A keletkező trágyalével az almos trágya folyamatosan visszaöntözésre kerül.  A csurgalék tárolóból vágószerkezetes búvárszivattyú nyomja a hígtrágyát a fóliás földmedencés hígtrágya tárolóba.

Az almos trágya tárolóba lerakott trágyát homlokrakodós munkagéppel helyezik el a műtárgyban; a műtárgy ennek fogadására alkalmas kialakítású. Az aljzat kifelé lejt, az előtte lévő beton tér befelé így a keletkező csurgalék a kialakított vasbeton folyókán és a földalatti csatornán keresztül a vb csurgalék aknába kerül.

 

Hígtrágya tároló

A hígtrágya tároló a fejőházban keletkező hígtrágya elhelyezését is biztosítja, a korszerű trágyakezelésnek megfelelően. A hígtrágya tároló műtárgy az almos trágya tároló mellett kerütl kialakításra.

A hígtrágya a fejőház mellett található átmeneti aknából egy nyomott csővezetéken keresztül jut a fóliás tárolóba.

A hígtrágya tároló műtárgy kapacitása 2600 m3, az átlagos tárolási mélység 2,50 m (maximum 3,00 m).

 A medence alját a kitárolás miatt a terv lejtéssel képeztük ki, a d-k-i oldalon  2 db lapátos keverő került elhelyezésre a leülepedés megakadályozására.

A tároló bélelése HDPE fóliából készült.További képek

Kiadványok

Akciós termékek

Készenlét Zrt. - Minden jog fenntartva 2014
Széchenyi2020 Széchenyi2020