Készenlét Zrt.

Solum Zrt. - szarvasmarha istálló

Solum Zrt. - szarvasmarha istálló

SOLUM ZRT. ISTÁLLÓ ÉPÍTÉS ÉS BELSŐ TECHNOLÓGIA


A Solum Zrt. komáromi állattartó telepének korszerűsítési munkáinak kivitelezését és annak teljes technológiai beszerelését cégünk, a Készenlét Zrt. nyerte el, melyet 2013.szeptember és 2014. május között végeztünk.


A szarvasmarhatelep teljes korszerűsítésének 1. ütemében készült egy 300fh-es, könnyűszerkezetes istálló épület beépített technológiával.
Az istálló 4391 m2 alapterületű, +4,48 m párkánymagasságú és 13 m gerincmagasságú, 5,00 m tengelytávolságra kiosztott, egyedi acélszerkezetű, szimmetrikusan elhelyezkedő oszlopokra állított nyeregtetős épület.
Az épület trapézlemez fedést kapott, hossztengelyében 1,00 m szélességben nyitott. A déli tetősíkon 20 kWp teljesítményű napelemes háztartási méretű kiserőmű került telepítésre, mely az épület energia ellátását hívatott biztosítani.
Az épület hossztengelyében került kialakításra az etetőút, melynek két oldalán a nyakbefogókkal ellátott etetőtér található
A szalmázott pihenőboxokkal, szellőző ventillátorokkal ellátott épület trágyakezelése a Veneroni cég által tervezett vízöblítéses rendszerrel, a Duna vizének felhasználásával működik. A vízöblítéses rendszer kialakítása érdekében az épület padozatát a kereszt irányú tengelyben elhelyezkedő felhajtóúttól kezdődően az épület végfalai felé lejtetve kellett kialakítani, így a padlószint + 0,00 és +1,40 m között egyenletesen változik. Az istálló mindkét végén ráccsal fedett csatorna készült a lezúduló hígtrágya gyűjtése céljából, ahonnét egy-egy gyűjtő-átemelő aknába kerül a kezelendő anyag, melyek mérete 30,00 és 50,00 m3. A két akna nyomóvezetékkel lett összekötve.
A vízöblítéses rendszer kiépítésének keretein belül megújult az egész telep híg-trágyakezelése, valamint az újonnan épített felhajtó út is vízöblítéses mosatást kapott. Ennek a munkának a keretében készült 315 fm nyitott csatorna, 350 fm zárt csatorna, 500 m nyomott vezeték, valamint átemelő és nyomóaknák.
A vízöblítéses rendszer vízellátását a Zrt. tulajdonában lévő 40.000 m3 térfogatú víztározó medencéből kiépített vezetéken keresztül, a Duna vízével oldottuk meg. A tározó az intenzív öntözéses technológiájú földek vízellátását hivatott ellátni.
Ahhoz,hogy a tározóba vezethessük az ülepített hígtrágyát ezt a medencét is át kellett alakítani, valamint el kellett látni teljes felületén EPDM szigetelő lemezzel.
Az átalakítás során a medencében földgátak építésével leválasztásra került két db
3000 m3-es ülepítő medence, melyekbe nagyteljesítményű keverőket és kitároló szivattyúkat építettünk be.


Az istállóba a piacon egyik legmodernebb istállófüggöny rendszer, Az Agrotel termékei kerültek beszerelésre. A poliészter hordozószövet nagy szakítószilárdságot garantál, a ponyvák és hálók PVC bevonatának kiváló a hő és UV állósága, nehezen gyullad, antisztatikus és penészálló kikészítéssel van ellátva. Ugyanúgy az Agrotel termékcsaládból került beépítésre 8 darab kézi és 2 darab motoros, távirányítóval is vezérelhető kapu az etetőútra.
 További képek

Kiadványok

Akciós termékek

Készenlét Zrt. - Minden jog fenntartva 2014
Széchenyi2020 Széchenyi2020