Készenlét Zrt.

Magyar Cukor Zrt. - Kaposvár - biogáz üzem

Magyar Cukor Zrt. - Kaposvár - biogáz üzem

Korunk égető problémája a világ energiakészleteinek apadása miatt várható energiahiány megoldása. Hasonlóan jelentős feladat a felhalmozódó mezőgazdasági melléktermékek kezelése és elhelyezésének megoldása.
A Készenlét Zrt. Magyarországon az elsők között ismerte fel a bioenergia előállításának szükségességét, és tevékenységi körét bővítette a biogáz üzemek, a biodiesel üzemek és a bioetonol üzemek létesítésével.
Cégünk kivitelezésében készült akkor Európában legnagyobbnak számító biogáz üzeme a kaposvári Magyar Cukor Zrt. megbízásából 2007-ben.

Magyar Cukor (MC) Zrt. egyedi kísérleti biogáz-üzemet épített a kaposvári gyára mellett, amelyet sikeres próbaüzem után üzemi méretekre bővítettek.     

A biogáz termelése 2007 októberében indult meg, azóta folyamatos a fejlesztése.

A biogáz üzemhez kapcsolódóan készült el Cégünk generál kivitelezésében egy kisebb méretű utófermentor is 2010-ben, és az első kettővel megegyező méretű harmadik fermentor 2011-ben.

A cukorrépa-feldolgozás után visszamaradó répaszeleteket egyre kevésbé tudták hasznosítani a mezőgazdaságban, a nagyüzemi szarvasmarha tenyésztés visszaszorulásával. A Kaposváron alkalmazott technológia a maga nemében páratlan. Egyediségét az adja, hogy más biogáz-üzemekkel ellentétben egynemű alapanyagot, jelen esetben a cukorgyártás melléktermékének számító préselt cukorrépa-szeletet erjesztenek. A cukorrépa feldolgozása során napi 2000 tonna szelet és törmelék keletkezik, melyből a biogáz üzemben napi 860 tonnát hasznosítanak. Az üzem két 12 ezer m3-es hasznos térfogatú reaktorral működik, a hazai biogáz-kapacitásnak a tízszeresét termeli meg. Az egyedülálló eljárással erjedést segítő baktériumot adnak hozzá, és biogázt állítanak elő belőle.

A megtermelt biogáz a gyár energiaszükségletét biztosíthatja, illetve egy nagyon fontos környezetvédelmi problémát is megoldanak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét hasznosítják. Jelenleg a cukorrépa szelet mellet főleg tejipari és gyümölcsipari hulladékot használnak fel. A cukorgyár energiaigényének több mint felét biogázból tudják fedezni. A biogáztermelő berendezés teljes kapacitása mellett napi 110 ezer m3, 55% metántartalmú biogázt állít elő, ami napi 60 ezer m3 metánnak felel meg. A fermentléből az utófermentorban további, napi 7000 m3 biogázt nyernek ki.

A fűtőérték köbméterenként mintegy 21 MJ. Mindez azt jelenti, hogy a biogázüzem teljes energiatermelő kapacitása napi 2,3 MJ. A berendezés üzemeltetése mintegy tízezer tonnával csökkenti a gyár széndioxid-kibocsátását is. A beruházás megtérülését alapvetően a földgáz ára befolyásolja, de a megtakarítás függ a feldolgozott répa mennyiségétől is. Az energetikai kiadások mérséklése azért is fontos, mert az alapanyag minimálárát az Európai Unió határozta meg, hasonlóan a cukor intézményes árához, amely a három évvel ezelőtt indult reform nyomán 30 százalékkal csökkent. Az elmúlt három kampány során közel 31 millió m3 biogázt termelt és használt fel a cég, amivel hozzávetőlegesen 16 millió m3 földgázt váltott ki. A társaság évi 400-600 millió forintnyi energiát válthat ki. Ezzel nagyjából 20 euróval csökken egy tonna cukor előállítási költsége.További képek

Kiadványok

Akciós termékek

Készenlét Zrt. - Minden jog fenntartva 2014
Széchenyi2020 Széchenyi2020