Készenlét Zrt.

Mindig csak előre – Közreműködésünk a Tokaji borvidéken

Mindig csak előre – Közreműködésünk a Tokaji borvidéken

A Készenlét Zrt. a „Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. borászati üzemeinek (Hercegkút, Tállya és Bodrogkisfalud) borászati technológiai eszközbeszerzése” című projekt keretében saválló borászati tartályokat és tartályokra felszerelt kezelőjárdát, valamint hozzájuk tartozó lépcsőket szállított.

A Tokaji Borvidék belépett a 21. századba egy olyan beruházás sorozattal, amelyet 2016 és 2019 között a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői – mondta Nagy István, az agrárminiszter Bodrogkisfaludon a szolgáltató borászati és beruházási átadásán.


Az agrárminiszter a létesítmény átadásával lezárult projektet a borvidék legnagyobb eredményének nevezte. A fejlesztések révén a borok remélt minőségi javulásával egyetemben kiemelte a programot övező összefogást is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a létesítményeket üzemeltető Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így nem kell minden egyes pincészetnek költséges beruházásokat végrehajtania a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében, ehelyett rendelkezésükre áll a ma ismert legmodernebb eszközök a közösségi borászati központokban. Az agrártárca vezetője közölte azt is, hogy a vidékfejlesztési operatív program keretében megnyílik egy négymilliárd forintos keret a borászok számára, ott az elérhető támogatási arány hetven százalék.

Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t a beruházás révén létrejött kapacitások működtetésére hozták létre.

Három szolgáltató borászati központot létesítettek Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon. Az újonnan kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál. Emellett Bodrogkisfaludon létrehoztak egy közösségi beszerzési központot, ez által szerzik be kedvezőbb feltételekkel a szőlészeti-borászati segédanyagokat. Vásároltak egy szőlészeti gépészeti eszközparkot, továbbá Tarcalon felépült a szőlészeti-borászati kutatóközpont új épülete, amelyben egy 21. századi laboratóriumi berendezés kapott helyet. Az újításokkal olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, mint például a precíziós lézervezérelt oltványültetés, a must-, a gyöngyöző- és habzóbor palackozása, vagy a pezsgőkészítés lehetősége.


Cégünk telepítette a projekt mindhárom helyszínén (Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon) a rozsdamentes bortartályokat, valamint azok szerves részeként a tartályokra felszerelt kezelőjárdákat, valamint hozzájuk tartozó lépcsőket.

A nagyértékű beruházás keretén belül összességében 2 546 400 literes kapacitás került kiépítésre, a tartályok közé elhelyezett közlekedő járdák teljes hossza pedig elérte a 406 métert.

A tartályokat a szlovén L-INOX gyártotta és a 3 helyszínre a következő kapacitású tartályok kerültek elhelyezésre.

  • 220 hl -es
  • 110 hl -es szigetelt
  • 110 hl -es osztott (55 hl + 55 hl)
  • 51 hl -es
  • 51 hl -es szigetelt, nyomásálló
  • 30 hl -es szigetelt, nyomásálló
  • 13 hl -es
  • 10 hl -esKiadványok

Akciós termékek

Készenlét Zrt. - Minden jog fenntartva 2014
Széchenyi2020 Széchenyi2020