Készenlét Zrt. - Gazdainterjú: ezzel a kis traktorral mindent megoldok a 8 hektár gyümölcsösben

Gazdainterjú: ezzel a kis traktorral mindent megoldok a 8 hektár gyümölcsösben

Lang Tamás gazdálkodót kérdeztük a Készenlét Zrt.-től beszerzett KIOTI DK 6010-es traktorral kapcsolatos tapasztalatairól, aki Balatonszéplak-Felsőn, 8 hektáron foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Ebből 4,5 hektár kajszi (4 és 8 éves ültetvények), 1 hektár őszibarack (idősebb telepítés), egy-egy hektár meggy és cseresznye (friss, tavalyi telepítés), 0,6 hektár birs (2 éves ültetvény).

 

Borzalmas fagyok voltak nemrégiben. Meg tudtad-e menteni a termést, és hogyan vált be a KIOTI?

Egyelőre bizakodó vagyok, a terület nagy részén tudtunk védekezni, így ott nem lett komoly a fagykár. Ahová nem értünk oda a ködsárkánnyal, ott sajnos az érzékenyebb fajták nagyon megsínylették a fagyokat. Ha nem lenne több fagy, akkor ennyi veszteséget elfogadhatónak tartanék. Tavaly és tavalyelőtt 100 százalékos volt a fagykár, ami azt jelenti, hogy 2000 fáról csak néhány szem barackot tudtunk leszedni.

A ködsárkány egy nagyméretű szalmabála lassú elégetésével képez füstöt. A ventillátor segítségével az égéshőt az ültetvényre irányítjuk. Kapcsolódik hozzá egy víztartály is, ami a kilépő füsthöz vizet enged, így "nehezebb", sűrűbb füstöt eredményez, amely a kisugárzási fagy hatásának ellensúlyozásában hatásos megoldás.

A ködsárkány és a permetező egyébként az a két munkagép, amely a legnagyobb teljesítményt kéri az erőgéptől, ehhez mérten döntöttem két évvel ezelőtt a KIOTI DK 6010-es, 58 lóerős traktor mellett. Egy kis méretű ültetvénytraktorról van szó, amely

    tökéletes elfér a gyümölcsösben,
    nagyon jó a fordulóköre, a minimális fordulási sugár körülbelül 2,6 méter, a tengelytáv 1810 mm,
    háromhengeres, soros CRDI, KIOTI motor (1826 cm3) van benne,
    az üzemanyagtartály térfogata 48 literes,
    és ár-érték alapján a legjobbnak találtam a piacon.

A traktor alapfelszereltsége 2 db munkalámpa (kabinos kivitel esetén), mezőgazdasági kerekek (11.2/24, 16.9/30), 2 pár hidraulika csatlakozó, 7 pólusú csatlakozó, joystick, hátsó vonófej, rádió/CD lejátszó (opciós kabin esetén), légkondicionáló (kabinos kivitel).

 

Milyen szempontok voltak még fontosak az erőgép kiválasztásakor?

Az is fontos volt, hogy a szervizelés gördülékeny legyen. Két hete volt a 250 üzemórás szerviz, felhívtam a Készenlét Zrt. szervizét, 3 napon belül itt voltak és megcsináltak mindent. Egyre több telephelye van a Készenlétnek, tehát nem is kell messzire utazni egy jó üzletért, és nem kell heteket várni rájuk. A területi képviselővel, a szerelőkkel, a műhelyfőnökkel is jó a kapcsolatom.

 

A jelenlegi üzemanyagárak mellett nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyit fogyaszt a traktor. Zseniális a fogyasztása. A múlt héten az egyik éjszakán este 11-től reggel 6-ig jártuk az ültetvényt a ködsárkánnyal, ami egyébként 1000-es kardánfordulatot igényel a traktortól. 7 óra leforgása alatt körülbelül 30 liter gázolaj fogyott. Az is fontos szempont volt a gépválasztásnál, hogy egyszerűen kezelhető legyen, egy kezdő traktoros is, mint amilyen én is voltam 2 évvel ezelőtt, boldogulni tudjon vele. Nincs túlelektronizálva, így kisebb az esélye annak, hogy olyan probléma adódik, amit nem lehet gyorsan kijavítani.

 

A kifejezetten sok biztonsági funkció alapfelszereltség ebben a traktorban, így például egy gyerek nem tudja elindítani, mert be lehet állítani a nyomásérzékelővel ellátott üléshez tartozó testsúlyt, de szintén biztonsági rendszer biztosítja azt, hogy bekapcsolt kardántengely mellett és sebességbe téve sem lehet elindítani.

 

Hogyan értékeled azt a két évet, amióta ezzel a géppel dolgozol? Elégedett vagy?

A nyolc hektáron mindent magam végzek. Már nem fizetek bérmunkáért, hiszen nagyon megemelkedtek a szolgáltatási díjak. Az elmúlt két év tapasztalata alapján úgy látom, hogy jobban megérte a géphitelt fizetni, mint bérmunkára költeni. A KIOTI pedig ideális társ ebben a munkában, hiszen nagyon megbízhatónak tartom, kényelmes a napi munkák elvégzése során, jó választás volt, nem csalódtam.

 

Fedezd fel a Készenlét Zrt. legfrissebb KIOTI traktorválasztékát!

Vissza a hírekhez
Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Üzenetet írok
x

Üzenetküldés