Készenlét Zrt. - Amikor nincs ember, jól jön egy jó gép...

Amikor nincs ember, jól jön egy jó gép...

 

Az általunk forgalmazott állattenyésztési technológiák közül az Emily eszköze mellett tette le a voksot a Herceg-Farm Kft. és a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. is.

 

A tisztabereki telephelyen működő Herceg-Farm Kft. ügyvezetője, Herceg Zsolt megosztotta velünk tapasztalatait a francia gyártmányú Emily Delta bálabontó-terítő géppel kapcsolatban.

– Cégünk fő profilja a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés – bocsátotta előre. – Törzstenyészetünkben a Holstein-fríz állományunk szaporulattal együtt eléri a közel 600 állatot, ebből 200 darab a tejelő tehén. A Készenlét Zrt-vel 6 évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba, amikor takarmánykiosztó kocsit vásároltunk tőlük. Az együttműködésünk azóta is kifogástalan, egyrészt elégedett vagyok a szakmai felkészültségükkel, ügyintézésükkel, segítőkészségükkel, másrészt pedig mert így vált világossá és egyértelművé, hogy az általuk forgalmazott Emily Delta bálabontó-terítő gépre esik a választásunk.

Utóbbira azért volt nagy szükségünk, mert egyre nehezebb élőmunkaerőt találni erre a nem kis fizikai feladatra, hiszen naponta 8-10 szalmabálát kell szétszórni, elegyengetni az állatok almozása során. Most már közel 4 éve segíti a munkánkat és mindennapjainkat Emily! Határozottan kijelenthetem, hogy tökéletesen elégedettek vagyunk a géppel. Gyorsan és egyenletesen teríti el a szalmát, így körülbelül 30% -kal kisebb a szalma-felhasználásunk, mintha emberi kéz végezné el ugyanezt a munkát – ráadásul sokkal gyorsabb is. Tagadhatatlan, nem olcsó, de számításaink szerint 2 év alatt megtérül. Őszintén, csak ajánlani tudom ezt a hatékony gépet mindenkinek! – zárta mondandóját Herceg Zsolt.

 

emily

Az Emily Delta bálabontó-terítő gép a Herceg-Farm Kft. szarvasmarha-telepén munka közben – fotó: Herceg Zsolt

 

A Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. kerületi igazgatója, Koncz Gergely elmondta: szintén az állattenyésztésben veszik hasznát az EMILY Multi'Spread almoló kanálnak.

– Építettünk egy új baromfitelepet, ahol szerettük volna az almolást automata módon megoldani – hallottuk tőle. – Van egy régi telepünk is, ahol folyamatosan probléma, hogy nem tudunk jó minőségű almot biztosítani. Ott bálákat terítünk szét, tudjuk, hogy ez nem tökéletes megoldás, de még nem találtuk meg azt az eljárást, amellyel ekkora méretben, kis ráfordítással viszonylag jó minőségű almot lehet csinálni.

 

Készenlét Zrt.

Az EMILY Multi'Spread almoló kanál a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. telepén – fotó: Koncz Gergely

 

Kisebb telepeken működik a dolog bálabontó-terítő eszközökkel, de nálunk 12 épületben kellene ezt megoldani két nap alatt – folytatta. – Némi gondolkodás, tervezés és tájékozódás után mi egy bálabontó-aprító gépet szereztünk be, de hamar be kellett látnunk, hogy nem megy az a verzió, hogy az aprított szalmát befújatjuk az állatok alá. Gondolkodtunk az épületek becsövezésén is, de mivel két telepünk van, akkor már 20 épületet kellene becsövezni, ami hatalmas összeget emésztene fel. A Készenlét Zrt. munkatársai vetették fel: mi lenne, ha vennénk egy EMILY Multi'Spread almoló kanalat? Hallgattunk rájuk – és milyen jól tettük!


A szakember hozzáfűzte: istállójuk 14 méteres széles, amit két menetben tud a gép felszórni aprított szalmával.  Ezért inkább kétszer hét méteres sávokkal dolgoznak. A munka közben keletkező port pedig ventilátorokkal szívják ki a légtérből.

Az EMILY Multi'Spread almoló kanál sokféle könnyű anyaggal (forgács, fűrészpor, szalma, szeparátum, stb). használható almolásra. Az opciók nagy száma megkönnyíti az egyik termékről a másikra való váltást. Homlokrakodóra vagy traktor 3. pont függesztésére és teleszkópos rakodóra is felszerelhető.


 

Vissza a hírekhez
Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Üzenetet írok
x

Üzenetküldés